Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szülőnek lenni néha túl nehéz! - Túlélési tippek szülőknek 1.

Szülőnek lenni néha túl nehéz! - Túlélési tippek szülőknek 1.

Egy új sorozatot indítok , melyben praktikus tippeket szeretnék megosztani Veled gyermeknevelés témában.

Nem állítom, hogy én mindent tudok. Nem is találtam fel semmilyen csodaszert, amitől a gyermeknevelés egyszeriben sokkal könnyebb lesz és nem állítom, hogy az általam leírt dolgok mindenkinél működni fognak!

Én csak a saját tapasztalataim és az általam elolvasott rengeteg szakirodalom alapján kialakult véleményemet szeretném megosztani Veled! 

Talán lesz köztük olyan, ami Nálad is működni fog!

Miért épp ez lett a sorozat címe? Hát szerintem sokan vagyunk, voltunk ezzel így, hogy csak ezt az időszakot éljük túl....

Mikor pihenjek? Már alig élek a fáradtságtól!

Ismerős? Szerintem ezen az állapoton mindannyian átestünk...

A felnőttek alvásigénye más és más. Van aki nyűgös, ha nem alszik eleget, van aki ezt könnyebben viseli, de szerintem egy kisbaba érkezésekor ez az állapot mindenkinél bekövetkezik.

Mit tehetek ilyenkor? Mikor pihenjek? 

Megpróbálok néhány nagyon gyakran felmerülő kérésre választ adni saját tapasztalataim alapján.

  • Mikor alussza végig a babám az éjszakát?

Ez egy nagyon jó kérdés. Szinte minden szülőt foglalkoztat ez a gondolat, de nincs rá jó válasz. Gyermekenként nagyon eltérő . Vannak babák, akik 3 hónapos koruktól végig alusszák az éjszakát, de mások sokkal később jutnak el ide.

Az én gyermekem 3,5 éves volt mikorra stabilan végigaludta az éjszakákat. Ez nem jelenti azt, hogy a Tied is ilyen lesz, csak azt, hogy ez is elképzelhető...De fel a fejjel volt pozitív is az éjszakában, mert ő viszont 6 hetes kora óta nem evett éjszaka. Ezt azért ne úgy képzeld, hogy fel sem ébredt. Sok babákkal foglalkozó könyvet, szakcikket olvastam és az egyikben azt írta a szerző, hogy egy babánál, ami háromszor megtörténik az már szokássá válik.  Nos az én babám két egymást követő éjszaka nem kért enni, amikor felébredt és én a harmadik éjszaka már tudatosan altattam vissza evés nélkül.

Ettől fogva úgy alakult az éjszakánk, hogy este 11-kor megébredt és evett, majd legközelebb csak hajnal fél 5 - 5 óra körül kért ismét enni. Közben persze felébredt egyszer, kétszer, de gyorsan vissza is aludt. Így számomra sem voltak annyira megterhelőek az éjszakák,

  • Szeretném ha többet és tovább aludna a babám! Tehetek valamit?

Hát nem sokat! Sajnos ezt nem tudjuk szabályozni, maximum megpróbálunk alkalmazkodni hozzá. El kell fogadnunk babánkat, nem tudunk neki parancsolni. Sajnos ez nem így működik. Lehet egy kicsit ügyeskedni az étkezésekkel, ha előrébb hozom előbb elalszik és talán nem kel fel előbb, de maximum ennyi.

A baba nem szándékosan csinálja ezt. Ők még képtelenek befolyásolni az alvás ébrenlét ciklust. És mint írtam sajnos nekünk sincs túl sok ráhatásunk erre.

Két dolgot tehetünk:

  1.  elfogadjuk ezt a helyzetet, nyugodtak maradunk és megpróbáljuk ép ésszel kihúzni addig, amíg már értelmezhető mennyiségeket alszik a babánk.
  2. próbálunk az első naptól kezdve napirendet kialakítani, ami azt jelenti, hogy közel azonos időben végezzük el a rutin feladatokat / etetés, alvás, játék / így a baba már érzékelni fogja, hogy mikor mi következik és ő is tud egy kicsit alkalmazkodni hozzá. Ha ezt kialakítottad, akkor Neked is könnyebb lesz, hiszen be tudod határolni, hogy mikor fog a kicsi aludni, enni vagy épp mikor van a játék ideje.
  • Tudom, hogy ez természetes, de akkor is szörnyű fáradt vagyok. Mikor pihenjek?

A legjobb, ha megpróbálsz a baba ritmusához igazodni. Ha éjszaka nem megy akkor bizony nappal kell kihasználnod minden rendelkezésre álló időt.  Ha a babád elszundikál, azonnal próbálj te is relaxálni. Ne a házimunka lebegjen a szemed előtt, hanem a saját pihenésed. Szerintem ezt a párod is megérti. Sőt akár ő is besegíthet a házimunkába.

Este is ha babánk elaludt, akkor térjünk mi is nyugovóra. Használjuk ki a rendelkezésünkre álló kevés időt is.

Éjszaka apuka is otthon van, így őt is megkérhetjük, hogy néha keljen fel a babához

  • Mikor végezzem el az otthoni munkákat?

Nagyon sok mindent meg tudsz csinálni akkor, amikor a babád ébrenléti idejét tölti. Ez csak egy kis szervezést igényel. Nálunk egész kicsi korától fogva ott ült, feküdt a pihenőszékében a konyhapulton és onnan szemlélte a világot, amíg anya vagyis én készítettem az ebédet, vacsorát vagy amíg kivasaltam a mosott ruhát.

Egy kis gyakorlattal bele fogsz jönni és teljes mértékben a babád tevékenységéhez tudod majd igazítani a sajátod is.

Egy biztos: minden kisbabás szülő ugyanezt éli át. Van aki könnyebben viseli az alváshiányt, van aki nem mutatja kifelé, mert nem akar gyengének látszani, de minden anya szenved ettől! Ez teljesen természetes! És ha már nem bírod tovább igenis kérj segítséget párodtól, testvéredtől, szüleidtől, mert 1-2 óra plussz pihenő is csodákra képes! 

Az oldal tetejére