Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit jelent az I-Size jelölés?

Mit jelent az I-Size jelölés?
Mi is az a I-Size? Mit jelent ez az autós ülések tekintetében? Ennek jártam egy kicsit utána és ez által segíteni a válsztásban. 

Az autós gyerekülések az egyik legfontosabb eszköz a kisgyermekek biztonságos utazásában. A gyerekeknek valószínűleg nem tetszik a korlátozás, de az I-sice-s gyerekülések nem csupán kényelmesek és szórakoztatóak, hanem létfontosságúak a sérülések minimalizálása érdekében.

Az autós balesetekben a gyermekek sebezhetőek. Az I-sice-s gyerekülések a legújabb biztonsági technológiákat alkalmazzák, hogy megvédjék a kicsiket az esetleges sérülésektől és maximális védelmet nyújtsanak számukra az ütközések során.

Az ECE R 129, egy európai biztonsági szabvány, amely az úgynevezett "i-Size" autós gyerekülésekre vonatkozik. Ez a szabvány az előző szabványok, például az ECE R44/04 helyébe lépett, és magasabb szintű biztonsági előírásokat határoz meg a gyerekülések tervezésére és használatára vonatkozóan.

Az ECE R 129 szabvány  / I-size / számos fontos követelményt tartalmaz az autós gyerekülésekkel kapcsolatban:

1. **Kategóriák és korlátozások:** Az ECE R 129 szabvány több kategóriát határoz meg a gyerekülések számára a gyermek súlyának és méretének megfelelően. Például megadja az előírt minimális és maximális súlyt, amelyet egy adott kategóriába tartozó gyerekülés kezelni tud.

2. **Menetiránynak háttal történő utazás:** Az ECE R 129 szabvány előírja, hogy bizonyos korosztályú és méretű gyermekek esetében az autós gyerekülésnek hátra felé kell néznie. Ez a rendelkezés a kisgyermekek nyakának és gerincének védelmét szolgálja a frontális ütközések során. 

A csecsemők és kisgyermekek fejének és nyakának jobb védelme miatt, 15 hónapos korig kötelező menetiránynak háttal történő utazás.

3. **Oldalütközési elleni védelem:** Az ECE R 129 előírásai közé tartozik az oldalütközések elleni védelem szintjének javítása is. A gyerekülésnek megfelelő oldalsó védőelemekkel kell rendelkeznie, hogy csökkentse az ilyen típusú balesetek során bekövetkező sérülések kockázatát.

Az oldalvédelem ez esetben is kiemelten a kisgyermekek fejének és nyakának a védelmét szolgálja.

4. **ISOFIX rendszer kötelező használata:** Az ECE R 129 szabvány előírja az ISOFIX rendszer kötelező használatát a gyerekülések rögzítéséhez. Ez a rendszer könnyű telepítést és stabilabb rögzítést biztosít az autóba, ami növeli a gyerekülés hatékonyságát és biztonságát.

Így , ha jelenleg az autódban nem tartozék az isifix rendszer, akkor autóváltáskor ez is szempont legyen.

5. **Minőségellenőrzés és tanúsítványozás:** Az ECE R 129 szabvány részletes előírásokat tartalmaz a gyerekülések gyártására és minőségellenőrzésére vonatkozóan. A gyereküléseknek szigorú teszteknek kell alávetniük magukat, hogy bizonyítsák, megfelelnek-e a szabványnak, és megkapják az ECE R 129 tanúsítványt.

Az ECE R 129 szabvány bevezetése jelentős lépés volt az autós gyerekülések biztonságának javítása és egységesítése terén az Európai Unióban. A szabvány alkalmazása segít abban, hogy a szülők és gondviselők könnyebben megértsék és válasszák ki a megfelelő gyerekülést a gyermekük számára, miközben biztosítja, hogy az autós utazás mindig a lehető legbiztonságosabb legyen.

E szabványban a testsúly helyett a gyermek testmagasságát követi a gyerekülés besorolása, úgy mint a baba-gyerekruhák méretei cm-ben (innen jött az i-Size, magyarul valahogy így: az én-méretem)

Az I-sice-s autós gyerekülések nemcsak a gyerekek kényelmét és szórakozását szolgálják, hanem elsődlegesen a biztonságukat. A szülőként mindig kiemelt figyelmet kell fordítanunk a megfelelő gyerekülés kiválasztására és használatára annak érdekében, hogy gyermekeink biztonságban utazhassanak minden úton. Az I-sice-s gyerekülések kiváló választás minden olyan a szülő számára, akik a legjobbat szeretnék gyermekeiknek az autós utazás során.

Az oldal tetejére