Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mikortól használjunk etetőszéket?

Mikortól használjunk etetőszéket?

Az anyukák többségének fontos a szín illetve a forma is, de vajon tájékozódtatok-e már arról, hogy mikortól célszerű elkezdeni az etetőszékes étkezéseket? Amennyiben erre még nem került sor, most rávilágítunk néhány fontos dologra, mely meghatározhatja, hogy mikortól is érdemes elővenni az etetőszéket. Illetve arra is megkeressük a választ, hogy mikor van az etetőszék „lejárati dátuma”.

Mikortól használhatjuk etetőszéket? És mikor van a lejárati dátuma?

Az etetőszék a baba evésfejlődésében elengedhetetlen. Ekkor neveljük ugyanis az önálló, először kézzel, majd pedig evőeszközökkel történő étkezésre. Mondhatjuk, hogy a szoptatás után a második meghatározó szakasz, de mikor is lép kisgyermekünk ebbe a szakaszba? Pontos napot vagy életkort nem is igazán mondanánk, mivel minden kis gyermek fejlődése egyedi.

A gyártók általánosságban 6 hónapos kortól ajánlják az etetőszék használatát, azonban mindenképp érdemesebb kisgyermeked mozgásfejlődését figyelemmel követned és ez alapján eldöntened, mikor lenne megfelelő a gyermeked számára. Ne aggódj, nem neked kell kitalálnod mikor erősödik meg a kicsi gerince és hátizmai annyira, hogy biztonságos legyen egy derékszögű etetőszékbe ültetni. Ha már magától felül és képes 5-10 percig is ülni, anélkül, hogy eldőlne, akkor itt az idő, hogy az etetőszéket is kipróbálja. Fontos azonban, hogy az ülés valóban önállóan történjen, tehát nem beléd, vagy a kiságy / babakocsi oldalába kapaszkodva húzza fel magát!

Léteznek azonban az etetőszékeknek modernebb változatai is, mely háttámlája dönthető, így jól alátámasztja a hátukat, illetve a fejüket is megfelelően tartja. Ezekhez a típusokhoz nem kötelező, hogy a kicsi már önállóan ülni tudjon, használhatjuk már korábban is. A gyártói ajánlások ezeknél a típusú etetőszékeknél 4-5 hónapos kor. De mivel ezek az etetőszékek gyakran más funkciót is kombinálnak, akár újszülött kortól használhatóak. Mint például ez a Caretero Kivi 3 az 1-ben etetőszék, ami ötvözi az etetőszék, a pihenőszék és a gyermek hinta funkciókat.

Caretero Kivi etetőszék Caretero Kivi etetőszék

Fontos a fokozatosság!

Mint minden új dolog tanulásánál, ennél is fontos a fokozatosság és a türelem. A kicsi most egy teljesen új tárgyat, magasságot és folyamatot fedez fel. Kezdetben ültessük a székbe, és ugyan úgy mi etessük meg, mint ahogy az korábban is történt. Így a kicsi nem érzi azt, hogy magára hagyták és nem lesz az etetőszék egy ellenszenves hely a számára.

Pár hét vagy egy hónap elteltével már a kicsi elé tehetjük a kis tányérját és kanalát, hogy önállóan is megpróbálhassa az evést. Ne feledjük azonban, hogy semmi gond nincs azzal, ha az elején még nem is nyúl a kanálért, és csak a kezével eszik, hiszen ez is a tanulási folyamat része. Adjunk neki kézzel is könnyen elfogyasztható ételeket (pl. gyümölcs, kölesgolyó, zöldségek). A kompótok, levesek fogyasztásánál még segítsük a kanállal való étkezését.

Az etetőszéket nyugodtan odahúzhatjátok az ebédlőasztalhoz, hogy veletek egyen. Ez is ösztönzi őt az önálló evésre. Egy éves korára már kialakulhat egy rutin a közös étkezésekre, ahol a kicsi is veletek eszik önállóan az etetőszékben

Az etetőszék „lejárati dátuma”

Meddig érdemes használni az etetőszéket? Honnan tudjuk, hogy a kicsi már nem érzi magát komfortosan az etetőszékben?

A kisgyermekek elég egyértelmű jelekkel adják tudtunkra, hogy bizony ők már nem akarnak az etetőszékben ülni. Ilyen például,

amikor már a beültetésnél nyafog, a székben ülve kellemetlenül érzi magát, sír.

Vannak azonban gyerkőcök, akik nem hisztiznek a székbe ültetéskor, ellenben az etetést hamar megunják és már másznának is ki a székből.

Ekkor semmiképp se erőszakoskodjunk, ne akarjuk továbbra is az etetőszékben megetetni. Ültessük inkább az asztalhoz, ahol a család többi tagja is eszik, vagy beszerezhetünk a számára egy külön kis asztalt székkel, ami inkább az ő méreteihez lett kialakítva.

Az etetőszék elhagyása akkor történhet igazán zökkenőmentesen, ha a gyermek már képes önállóan enni. Nem kell itt arra gondolni, hogy tökéletesen eszik evőeszközökkel. De akár a kezeivel, akár kanállal már legyen képes önállóan enni. Ha ugyanis tud egyedül enni, akkor az leköti a figyelmét és nem kalandozik el, ezzel ellenben, ha még segíteni kell az evését, hamar megunja és már indul is más szórakozást keresni.

A mai modern etetőszékek között találunk olyan praktikus darabokat is, amelyek később kis székké alakíthatóak, így még később kell búcsúznunk ettől a fontos gyerekbútortól. Ilyen például a Caretero Bill etetőszék.

Caretero Bill etetőszék Caretero Bill etetőszék

A Caretero Homee etetőszék pedig kis székké és asztallá alakítható. Így akár gyermekünk 3-4 éves koráig is hasznát tudjuk venni. Ugye milyen praktikus?

Caretero Homee etetőszék Caretero Homee etetőszék

Az etetőszékben evés nem csak a helyes étkezést tanítja meg a kicsi számára, de az asztali etikett szabályait is elsajátíthatja, ami később az óvodában, az éttermi ebédeknél és persze egész életében egy nagyon fontos készség, hiszen az étkezés a közösségi élet egy meghatározó része.

Olvasd el korábbi bejegyzésünket is az etetőszék választással kapcsolatban!

Tartalomhoz tartozó címkék: Etetőszék
Az oldal tetejére