Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Leggyakoribb hiba az újszülött öltöztetésekor….

Leggyakoribb hiba az újszülött öltöztetésekor….

Az újszülött öltöztetése nem olyan bonyolult, mint amennyire első hallásra annak tűnik. Ha a baba öltöztetése során betartod az alapszabályokat, nem fogsz mellé.

Mintha belénk lenne kódolva, hogy a baba biztos fázik, ezért több réteget adunk rá, mint ami az időjárás miatt indokolt lenne.

A leggyakoribb hiba, amit főleg az újdonsült szülők el szoktak követni, az a túlöltöztetés.

 

A csecsemő öltöztetése azért nehéz, mert szavakkal nem tudja még elmondani, hogy melege van, vagy éppen fázik, de ez nem jelenti azt, hogy ne jelezné, hogy nem érzi magát komfortosan. Nyugtalansággal, sírással még egy pici baba is jelzi, hogy valami nem stimmel. Jelzi, ha fázik vagy éppen nagyon melege van. Tehát amikor a baba nyűgös érdemes feltenni azt a kérdést is, hogy megfelelően öltöztetted-e a babát. Mert könnyen lehet, hogy ez okozza az elégedetlenkedését. A túlöltöztetés azért nem szerencsés, mert lehet pont emiatt fog lebetegedni. Egy túlöltöztetett baba bemelegedhet és leizzadva, kissé nedves ruhában könnyen megfázik. Az újszülött öltöztetése az idősebb babákhoz képest azért is igényel kiemelt figyelmet, mert az újszülöttek hőszabályozása az első hat hétben még nem elég érett, ezért sokkal könnyebben megfáznak.

Az újszülött öltöztetésének 3 alap szabálya

A csecsemő öltöztetése valójában egyszerűbb, mint gondolnád, néhány apró szabályt érdemes észben tartani és máris gyerekjáték lesz.

 1. Mindig egy réteggel több ruha!

Vedd alapul magad, vagyis azt, ahogyan te felöltözöl és mindig egy réteggel több ruhát adj rá, mint ami rajtad van.

2. Figyelj az időjárási viszonyokra!

Nem mindegy, hogy 25 °C fokban tervezel pólót venni, vagy 30 °C foknál nagyobb hőségben. Te mindkét esetben pólót veszel, de míg 25 °C fokban kellhet a babára az a plusz egy réteg, addig nagy nyári hőségben neki is elég csak egy vékony, rövid ujjú body. Ha egyébként meleg van, de szelesebb az idő, akkor érdemes ezt is figyelembe véve felöltöztetni a babát. Hiszen más az, hogy mit mutat a hőmérő és más, hogy egyébként milyen az ember hőérzete.

3. Öltöztess rétegesen!

Ha változékony a kinti időjárás, akkor ami az egyik pillanatban ideálisnak számít, az a következőben már túl meleg vagy éppen túl hideg lehet. Ahol odasüt a nap, ott kellemes egy lengébb öltözet viselése, de amint a fák árnyékába érsz, máris úgy érzed, elkelne még rád valami. Ha rétegesen öltöztetjük a babát, akkor az ilyenfajta ingadozásra tudsz reagálni.

Segítségképpen következzenek most példák, hogy évszakonként hogyan öltöztessük a babát?

1., A baba öltöztetése ősszel

 

A baba öltöztetése ősszel megint csak a réteges öltöztetésről szól. A melegebb napszakokban ugyan még elég a hosszú ujjú body és a rugdalózó, de ha hűvösebb van, elfér rajta egy vékony kabát és persze egy őszi sapka is. Ahogy közeledik a tél, még vastagabban kell a babát öltöztetni, a hosszú ujjú body és a rugdalózó fölé ráadhatsz egy overált is. Ez azért is praktikus viselet, mert a cipzár miatt könnyen tudod szabályozni a hőérzetét. Az őszi babakocsis séták elengedhetetlen kelléke a babatakaró. Egy vékonyabb és egy vastagabb babatakarót is magaddal vihetsz, ha biztosra szeretnél menni.

Baba öltöztetése ősszel

2., A baba öltöztetése télen

 

Általános szabály, hogy -5 °C-ig nyugodtan kiviheted a babát levegőzni, de öltöztesd őt rétegesen! A hosszú ujjú body és a rugdalózó mellé, egy vastag overálra lesz szükséged és persze egy vastag téli sapkára. A sapka mindenképpen olyan legyen, ami a fülét és a homlokát is jól védi és a kezeit kesztyűvel tudod megvédeni a hidegtől. A 0 °C fok körüli hőmérsékletnél az overál mellett elkél egy bundazsák is. Ez abban jobb, mint egy vastag babatakaró, hogy teljesen körbeöleli a pici babát, így lábzsákban alulról is védve van a hidegtől. A réteges, vastag öltözetben a baba nagyon hamar bemelegszik, leizzad, hogy ezt elkerüld, az overál cipzárját és a sapkát elég tényleg csak közvetlenül azelőtt ráadni, ahogy a hidegbe kivinnéd.

Baba öltöztetése télen

3., A baba öltöztetése tavasszal

 

A tavaszi időjárás meglehetősen szeszélyes tud lenni. Egyik pillanatban még kellemes tavaszi meleg van, egy órával később pedig már némi didergést érzel. Ezért az újszülött öltöztetése tavasszal kihívást jelenthet a kezdő szülők számára. Pedig a megoldás nagyon egyszerű: réteges öltözködés. És ne feledd, ne csak az időjárásnak, hanem a napszaknak megfelelően öltöztesd fel a babád. A délelőtti órákban a hosszú ujjú body és rugdalózó mellé érdemes egy vékonyabb kabátot vagy pulóvert is adni a babára. A fejére pedig adhatsz egy vékony sapkát. Ahogy melegszik az idő, le lehet venni róla a plusz réteget, mert ekkor már elég neki a hosszú ujjú body és a rugdalózó. Délután, ahogy az időjárás megint kicsit hidegebbre vált, ismét elkél a plusz egy réteg és a sapka.

Baba öltöztetése tavasszal

4., A baba öltöztetése nyáron

 

A nyári időjárás általában a nagy hőségről szól, ilyenkor nyugodtan adhatsz a babára lengébb öltözetet. A 100% pamut vagy lenvászon ruhák például tökéletesek kánikula idejére. Napos, meleg időben egy rövid ujjú body mellé egy vékony nadrág bőven elegendő, ha igazi kánikula van, akkor a nadrágra sincs feltétlen szükség, elég a body. De ha ilyen lengén öltözteted, ne feledkezz meg a napvédelemről! Használj magas fényvédő faktorú napvédőt és UV védelemmel ellátott napernyőt. Bármennyire meleg van, egy vékony sapkát tegyél a fejére, hogy megvédd a napszúrástól. Fontos tehát, hogy az újszülött öltöztetése nyáron ne csak a ruházatról, hanem a kellő napvédelemről is szóljon.

A nyári nagy meleg azért veszélyes, mert ha kintről bemész egy légkondicionált helyiségbe, akkor a hirtelen hőmérséklet változás könnyen okozhat megfázást a babánál. Ezért mielőtt bemennél egy hűvösebb helyre, takard be egy vékony takaróval a babád, hogy megóvd a megfázástól.

Baba öltöztetése nyáron

5., A baba öltöztetése lakásban

 

Az ideális szobahőmérséklet egy újszülött számára 22-24 °C fok. Ilyen hőmérséklet mellett egy body és egy rugdalózó elegendő a lakásban egy újszülöttnek. Alváshoz a nappali ruházathoz képest plusz egy réteget érdemes ráadni. Egy babatakaróval is betakargathatod, de ha már mozgékonyabb a baba, az leeshet róla az éjszaka folyamán. A babatakaró helyett tavasszal és ősszel egy vékonyabb baba hálózsák praktikusabb. Télen egy vastagabb hálózsákot is érdemes beszerezni, így alvás közben biztos nem fog megfázni.

Amit még érdemes észben tartani, hogy minden baba más és más. Hiába a fenti öltözködési szabályok, a te babád attól még lehet fázósabb, vagy éppen ellenkezőleg, jól bírhatja, sőt szeretheti is a hidegebb időjárást. Így hát mindig figyeld a babád jelzéseit is, amikor arról döntesz, hogy éppen mit adsz rá.

Tartalomhoz tartozó címkék: baba ruha
Az oldal tetejére