Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Könyvolvasás csecsemőkorban? Van értelme?

Könyvolvasás csecsemőkorban? Van értelme?
Ez a kérdés bennem sosem merült fel. Én magam is úgy nevelkedtem, hogy a könyv és az olvasás alapvető része az életemnek

Így természetes volt, hogy újszülött babánknak már pár hetes korától rendszeresen olvasunk.

Persze a csecsemők még sok mindent nem értenek, hogy mit  és miért csinálsz. Valószínűleg sokáig a tartalmat sem igazán értik, de mégis ez egy nagyon fontos és csodálatos dolog tud lenni az életükben.

Nálunk ez az esti fürdés utáni időszakban kezdődött és babánk minden nap csendben hallgatta apa dörmögő hangján például Vlagyimir Szutyejev-től a Vidám Mesék című mesekönyvet.

Azóta már tudom, hogy a babák elérik az 1 éves kort, megtanulják a beszéd elsajátításához szükséges hangokat. Minél több szót olvasol fel gyermekednek hangosan, annál több szót fog hallani és annál jobban megtanul beszélni. 

A sajátom is megtanult......és amióta beszélni tud be sem áll a szája

Olvastam, hogy azok a gyerekek, akiknek sok mesét olvasnak vagy szülei sokat beszélnek hozzá csecsemőkorban nagy valószínűséggel 2 évesen sokkal több szót tudnak, mint azok a társaik, akik nem voltak ilyen szerencsések. Hosszabb távon pedig általában könnyebben és hamarabb megtanulnak olvasni is.

Van azonban egy másik fontos vetülete a csecsemőkori olvasásnak: sokkal szorosabb kapcsolatot tudsz kialakítani gyermekeddel. És nem csak anya, hanem apa is...

Nálunk az olvasás úgy alakult ki, hogy 3 hetes kora óta Apa olvasott fürdés után gyermekünknek, amig én ápolgattam kicsi testét, majd felöltöztetem éjszakára. Egy idő után gyermekünk már csak Apára, Apa hangjára figyelt teljes nyugalomban.

Szakértők szerint a rendszeres esti meseolvasás segít ellazulni a babának és segít egy közös hullámhosszra kerülni vele. Ez szerintem is teljesen igaz.

Az esti meseolvasás még mai is megvan. Már 9 éves, tud olvasni, de ezt az esti rituálét máig igényli. Bármilyen későn megyünk aludni az esti mese nem maradhat el....

Tapasztalat, hogy egy bizonyos korig szinte bármit olvashatsz gyermekednek. Ő a hangodra figyel. Aztán eljön a pillanat amikor már ő fogja megmondani, megmutatni, hogy mit olvass neki. Nem egyszer! Ötszőr, tízszer vagy több százszor, amíg meg nem unja. és még csalni sem tudsz, hiszen egy idő után már kívülről tudja, ismeri a történetet

Számomra van még egy nagyon fontos vetülete a rendszeres meseolvasásnak. Meggyőződésem, hogy ha a mese, a könyv természetes velejárója gyermeked életének, akkor ő maga is szeretni fogja a könyveket. A miénk minden jeles alkalomra kér a mai napig könyvet, általában nem is egyet. Sőt, ha bemegyek egy könyvesboltba és ő is velem van, akkor ha magamnak nem is , de neki szinte mindig találunk valami kihagyhatatlan művet.

És ez így van jól szerintem. Hiszen az olvasással kitárul a világ. Minél többet olvasol, annál többet tudsz a körülötted lévő világról. 

Meseolvasással gyermeked szinte észrevétlenül szívja magába az ismereteket, ismeri meg a világot, hiszen a legtöbb mese tartalmaz valamit az élet nagy igazságaiból!:) 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód
Az oldal tetejére