Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Itt a jó idő, egyre több a napos órák száma….

Itt a jó idő, egyre több a napos órák száma….

Lehet megint strandolni, napozni, mert végre itt a nyár. Közismert a napfény jótékony hatása a szervezetre. Erősíti a csontokat, egyes bőrbetegségeket gyógyít, védetté teszi a szervezetet, és megtelünk tőle energiával. De egyre magasabb az UV sugárzás, ezért bőrünk fokozott védelmet igényel. Szervezetünk ugyan melanin (festékanyag) termelésével természetes módon védekezik a napfény ellen, de csak bizonyos mértékig képes megszűrni a káros sugarakat, így megfelelő védekezés nélkül előbb vagy utóbb bőrünk károsodni fog.

A hosszú várakozás után fokozatosan kell hozzászoknunk az egyre erősödő napfényhez, de főleg gyermekeinket kell megóvnunk a hirtelen túl sok napfénytől. A leégéshez vagy a napszúráshoz nekik 10-20 perc is elég, főleg, ha világos bőrűek vagy világos hajúak. Szabadban való tartózkodásra a legalkalmasabbak a kora délelőtti órák, kb. 11 óráig és a délután 15 óra utáni része, amikor a nap már nem éget. A babák ruházata legyen bő, szellős, pamut alapanyagú és lehetőleg fehér, ami vissza is ver valamennyit a sugarakból. Elengedhetetlen a könnyű sapka, kis kalap vagy ha van, napernyő. A legkisebbekkel így is érdemes az árnyékosabb részeket választani, hiszen az ő bőrük a legérzékenyebb. Ma már bőséges a kínálat napozószerekből, naptejekből, de akármilyen körültekintően vásároltunk is, semmit nem fog érni, ha nem kenjük fel időben, azaz 20-30 perccel indulás előtt. hidratálás is, így a bőr nem fog viszketni, égni, kiszáradni, és a gyerekek jó közérzete, nyugodt alvásuk lesz a jutalmunk Ennyi időre van szükség ahhoz, hogy felszívódjon és kifejtse hatását. Gyermekeknek célszerű a magas faktorszámú készítményeket választani. Fontos a napozás utáni hidratálás is, így a bőr nem fog viszketni, égni, kiszáradni, és a gyerekek jó közérzete, nyugodt alvásuk lesz a jutalmunk.

A napozás okozta károsodás mértéke függ a bőrtípustól, a napozás időpontjától és időtartamától, valamint a védekezéshez használt készítmény hatékonyságától is. Enyhébb esetben csak bőrpír jelentkezik, súlyosabb esetben leégés és hámlás, a legsúlyosabb esetben pedig kinövések jelenhetnek meg a bőrön, amelyek közül a legveszélyesebb a melanóma, azaz a rosszindulatú bőrrák.

Bőrünk meghálálja a gondos ápolást, és ha megfelelően védjük, nem kell tartanunk a napsugárzás káros hatásaitól.

Tartalomhoz tartozó címkék: baba ruha
Az oldal tetejére