Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Itt a járgányszezon! – De melyiket válasszuk?

Itt a járgányszezon! – De melyiket válasszuk?

Ha itt a tavasz, akkor irány a szabad!

A friss levegőn töltött idő mellett az aktív időtöltés is elengedhetetlen a kicsi és nagyobbacska gyermekek számára egyaránt. Úgyhogy itt a tökéletes alkalom, hogy előkerüljenek a csodajárgányok. A testmozgás, a szórakozás, a tanulás és a családdal töltött minőségi idő mind megvalósítható ezekkel a járgányokkal. No de mi mindent taníthatnak ezek a játékok a kicsiknek? És a legfőbb kérdés, hogy melyiket válasszuk?

Mi mindent fejlesztenek és tanítanak?

A mozgás egy rendkívül összetett folyamat, melyet a kicsik még csak most tökéletesítenek. Ebben is nagy segítségükre lesznek ezek a járgányok, mivel fejlesztik a kicsik motorikus készségeit, izomzatát, állóképességét, szem-kéz koordinációját és egyensúlyérzékét is. A városban való közlekedés során a gyerekek térbeli tájékozódása, ezáltal a memóriája és logikus gondolkodása is fejlődik.

A kirándulások alatt a biztonságos közlekedés alap szabályait is megtaníthatjuk a gyerkőcöknek, ami fejleszti a koncentrációs és vizuális készségeit is. A tanulás alatt a gyerekek türelmesebbé és figyelmesebbé válhatnak.

A legjobb pedig, hogy ezt a sok életre szóló készséget és tudást mind úgy sajátítják el, hogy észre sem veszik, hiszen ők mindvégig csak jól szórakoznak.

Melyiket válasszuk?

Minden gyermek fejlődési folyamata eltérő, így természetesen az is eltérő, hogy melyik gyermek számára melyik a tökéletes járgány. Arról se feledkezzünk meg, hogy a fizikai és mentális fejlődés is eltérhet, így csak abban az esetben ültessük rá a kétkerekű biciklire, ha azt már ő is komfortosnak érzi. Ha azonban egyes járgányokhoz még nem elég bátor, semmiképp se erőltessük rá, válasszunk inkább egy másikat neki. Hiszen sokféle jármű kapható, csak meg kell találni a tökéleteset.  Ebben pedig talán segítségedre lesz, ha bemutatjuk neked őket:

 

1.   Bébitaxi

A bébitaxi kitűnő választás a bátortalanabb gyermekek számára is: valódi autó formája elvarázsolja a gyermekeket és így nem is kell kétszer mondani nekik, már gurulnak is vele. A kényelmet és komfortot a lábtartó és háttámla is növeli számukra. Egyes modellek vezetőrúddal is el vannak látva, így ha a kicsi már elfáradt, könnyen tolhatjuk mi is a járgányt.

Tovább a bébitaxikhoz

bébitaxi, mini raptor

2.   Futóbicikli

2-3 éves kor körül érdemes beszerezni a futóbiciklit. Természetesen ahogy már említettük, ez nem kőbevésett kor – vannak, akik már 2 évesen kitűnően tudják használni, de vannak gyerkőcök, akik inkább csak 2,5 vagy 3 éves korukban ülnek fel biztonságosan a futóbiciklire. Ne felejtkezzünk meg a mentális felkészültségről sem, ugyanis ezzel a járgánnyal már igazán be tud gyorsulni a gyerkőc. Mivel fékezni csak a lábukkal tudnak, így rendkívül fontos, hogy a kis talpaik teljesen elérjék a talajt. Ha megtanulja biztonságosan használni a futóbiciklit, utána már gyerekjáték lesz a rendes pedálos bicikli használata.

Tovább a futóbiciklikhez

futóbicikli

1.   Tricikli

Szintén jó választás lehet a kisgyerekek számára egy tricikli. Ez is lényegében előkészíti a kicsiket a felnőtt, kétkerekű biciklik használatára. A triciklik között megtalálhatóak a hagyományos verziók, illetve azok, melyek együtt nőnek a gyermekkel. Ezek könnyen átalakíthatóak: a tolókar eltávolítható, ha már nincs rá szükség. Természetesen itt is a használat milyensége és mennyisége játszik nagy szerepet abban, hogy melyik triciklit érdemes választanotok.

Tovább a triciklikhez

tricikli, háromkerekű bicikli

4.   Roller

Gondolhatnánk, hogy a rollerek már a nagyobbacska gyerekeknek lehet megfelelő jármű, azonban a háromkerekű rollereket már a kisebbek is nagy örömmel használják. A háromkerekű rollerek irányítása kicsit nehezebb, mivel az első két kerék miatt kevésbé fordulékonyak, azonban az egyensúlyérzék fejlesztéséhez kitűnőek.

A nagyobb gyerekek (4-6 évesek) már a kétkerekű változatot is nyugodtan kipróbálhatják.

Tovább a rollerekhez

roller

5.   Elektromos járművek

Az elektromos járművek kiköpött mini másaik azoknak a járgányoknak, amelyeket anya és apa használ. Talán pont ezért olyan lenyűgöző és szórakoztató a gyermekek számára. Tévhit azonban, hogy ezeknek nincs fejlesztő hatásuk, ugyanis egyszerre sok figyelmet igényel a kormány, fék és különböző funkciók együttes üzemeltetése. Fejleszti a koncentrációt, finommotorikus készségeket és a szem-kéz koordinációt is. Kisebb gyerkőcök esetében az is előny lehet, hogy a távirányító segítségével akár te is irányíthatod a járgányt.

Tovább az elektromos járművekhez

elektromos kis autó

6.   Gördeszka

Nagyobb gyerekek számára, beszerezhetünk akár egy vagány gördeszkát is, ami már komolyabb egyensúlyérzéket igényel. A gördeszkázás elsajátításához a gyerekeknek meg kell tanulniuk annak technikáját. Ez fejleszti finommotorikus és koncentrációs készségüket is.

Tovább a gördeszkákhoz

gördeszka

Az első a biztonság!

A szórakozás és pozitív élmények alapfeltétele az elővigyázatosság. Fontos a gyerekeknek már egészen kis korban megtanítani, hogy a bukósisak nem egy felesleges kiegészítő, hanem egy biztonságot nyújtó alapfelszerelés. A bukósisak mellé szerezd be a könyök- és térdvédőket is.

Fontos a láthatóság!

Ha a városban, vagy ha csak a ház előtti kis utcában közlekedtek is, mindig legyen a kicsin valami, ami az autósok számára is jól láthatóvá teszi Őt. Gyermekek számára is kaphatóak láthatósági mellények, de a fényvisszaverő a hátizsákján, cipőjén vagy pulcsiján is jó megoldás lehet.

Abban az esetben, ha már egyedül közlekedik elengedhetetlen (de akkor is hasznos, ha veled), hogy tisztában legyen az alapvető közlekedési szabályokkal. Beszéljétek meg, hogy a kereszteződéseknél mennyire fontos a körültekintés, hogy a járda és az út szélén hol közlekedünk és a közlekedési lámpák jelentését is megtaníthatod neki. Az önfeledt szórakozás érdekében keressetek autó mentes övezetet.

Tartalomhoz tartozó címkék: Futóbicikli Roller
Az oldal tetejére