Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Isofix-es autós gyerekülés

Isofix-es autós gyerekülés

Mi az az isofix-es autós gyerekülés és miért annyira biztonságos?

Megpróbálom kicsit körbejárni e témát

Isofix-es autós gyerekülések - Mit jelent ez?

Bizonyára sokatokban felmerült már ez a kérdés. Tudom sokan vagytok, akik tisztában vagytok ezzel, de tapasztalatom szerint rengeteg fiatal szülő van, aki most találkozik ezzel a kifejezéssel előszőr. 

Amikor elérkezik az autósülés kiválasztásának ideje és a különböző modelleket nézegetjük, akkor az ISOFIX szóval is találkozunk. 

Mit jelent ez és miért fontos számodra, hogy meglegyen?

·       Az ISOFIX (A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet rövidítése, ISO Fxture) egy modern rendszer, amely biztonsági övek nélkül rögzíti az autósüléseket.

·       Az ISOFIX rendszerrel felszerelt jármű beépített fémszerelvényekkel rendelkezik, amelyek az autóüléshez vannak rögzítve. Ez a megoldás lehetővé teszi a gyerekülés könnyen csatlakoztatását.

Milyen előnyei vannak az Isofix rendszernek?

·       Egyszerűség: Isofix rendszerrel ellátott ülések egyszerűen és gyorsan felszerelhetőek biztonsági öv használata nélkül.

·       Sokoldalúság: Isofix rendszerrel ellátott autósülés vásárlásakor biztosak lehetünk benne, hogy minden ehhez a rendszerhez alkalmazkodó autóba helyesen fel tudjuk szerelni.

·       Biztonság: Baleset során nem mozdul a helyesen felszerelt ülés. A felnőttek számára is fontos, hogy balesetben az utasülés ne röpüljön ki az autóból a utassal együtt. A gyerekek számára ezt az Isofix csatlakozás biztosítja a legjobban.

Talán a legfontosabb, hogy az Isofix-es gyermekülés közvetlenül a jármű vázához kapcsolódik, ami modern autók esetében a leginkább felelős az esetleges ütközések során keletkező behatások csillapításáért és elnyeléséért.

Ez azt is jelenti, hogy a rendszert eleve úgy tervezték, hogy minél több ütközési energiát nyeljen el, illetve minél kevesebbet közvetítsen a gyermekülés felé, így garantálva, hogy az autós gyerekülésben utazó gyermek a lehető legkisebb sérülésveszélynek legyen kitéve.

Akkor az isofix-es gyerekülés biztonságosabb, mint a hagyományos?

Ez nem feltétlen igaz. Nem is lehet egyértelműen kijelenti. Egy hagyományos autós gyerekülés is biztonságos, ha megfelelően van bekötve az autóba, de tisztában kell lenni azzal, hogy a biztonsági övet nem tárgyak, hanem az autóban utazó emberek védelmére tervezték.

Ezzel szemben az Isofix rendszert kifejezetten autós gyerekülések rögzítésére fejlesztették ki.

Tehát ez nem azt jelenti, hogy a hagyományos biztosági övvel rögzített autósülés nem képes megvédeni gyermekünket. 

A két rendszer alapjaiban tér el egymástól. De ha van lehetőségünk Isofix rendszerrel ellátott gyerekülést vásárolnunk, akkor én mindenképpen mérlegelném ezt a változatot.

Még néhány érv az Isofix-es ülések mellett:

·       Az ISOFIX rendszer garantálja a helyes összeszerelést,

·       Könnyen felszerelhetőek, mert csak bele kell csúsztatni a horgokat a fogantyúkba.

·       Ennek köszönhetően az ISOFIX autósülések rendszerint magas pontszámot kapnak a biztonsági teszteken.

Amikor gyerekülést választasz, érdemes átgondolni ezeket az érveket, és fontolóra venni, hogy ha lehetséges, akkor ISOFIX rendszerű autóülést választani!

A Caretero cég autósülései 1-2 kivételtől eltekintve már szinte csak ISOFIX-es kivitelben érhetők el, ezzel is garantálva a nagyobb biztonságot.

A fullbaby.hu, mint Caretero márkabolt széles választékban forgalmazza ezen üléseket.

Az oldal tetejére