Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit tegyél, hogy jól aludjon a baba?

Mit tegyél, hogy jól aludjon a baba?

Vannak helyzetek, amikor sajnos semmit sem tehetünk, hogy egy baba jobban aludjon. A fogzás időszaka például tipikusan ilyen. Enyhíthetünk a fájdalmakon, de a baba alvásán meglátszik, hogy ez az időszak bizony fájdalommal járhat. Fájdalmas sírások közepette gyakran felébred éjszaka. A vigasztalhatatlan sírás a visszaaltatást is jócskán megnehezíti.

Összeszedtem néhány ötletet, hogy miket tehetsz a baba jó alvásáért:

  • Próbálj tartani egy napirendet legalább az esti alvásnál. Legyen meg az esti fürdetés, etetés, alvás hármasának rendje. Kezd el időben a fürdetést, hogy ne legyen túl fáradt, mert akkor csak nyűgös lesz a baba, ami se neked, se neki nem jó.
  • Alakítsd ki a baba saját alvóhelyét. A kialakult rutin és a megszokott környezet nagyon jó hatással van a babára.
  • Fürdetés után már ne használj erős fényeket és lefekvés előtt sötétíts be.
  • Az éjszakai etetéshez, pelenkacseréhez ne kapcsolj fel erős világítást. Az éjszakai fény kellően sejtelmes megvilágítást ad. Nem túl erős, de mégis látod azt, amit kell.
  • Alvás előtt már ne legyenek zavaró körülmények, teremts nyugodt környezetet az alváshoz. Alvás előtt legyen egy csendes ráhangolódási szakasz.
  • A babaszoba hőmérséklete ne legyen se túl meleg, se túl hideg. Mindkettő megzavarhatja a baba alvását. A babaszoba ideális szobahőmérséklete 21-22 fok.
  • A babaszoba páratartalma legalább olyan fontos, mint a megfelelő hőmérséklet. A babaszoba ideális páratartalma 50-60% között van. Ha túl alacsony a páratartalom, egy párásító segít elérni az ideális értéket.
  • Rendszeresen szellőztess a szobában. A babák általában nagyon jókat alszanak a szabad levegőn, de nem alhatnak állandóan kint babakocsiban. De ennyit megtehetsz, hogy mindig friss levegő legyen a babaszobában.
  • Kerüld a túlöltöztetést. Az egyik leggyakoribb hiba, amit friss szülők elkövetnek, hogy túlöltöztetik a babát, nehogy megfázzon. A réteges öltözködés fontos, de a túl sok rétegtől a baba éjszaka nem fog tudni szabadon mozogni és ez zavarni fogja.
  • Éjszakai alvás előtt a baba mindig kapjon tiszta pelenkát. Ha éjszaka felébred nem kell feltétlen cserélni. Nézd meg a pelenkáját és ha sok pisi vagy esetleg kaka is van benne mindenképpen cseréld ki, máskülönben viszont ne zavard meg az éjszakai alvását egy pelenka cserével.

Végezetül egy jó tanács: Ne stresszelj rá, hogyan alszik a baba, főleg ne akkor amikor a babád még meg sem született.

Tény: lesznek nehéz napok, nehéz éjszakák, de előbb-utóbb minden babánál kialakul az alvás wink

Tartalomhoz tartozó címkék: Alvás_ pihenés
Az oldal tetejére