Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit tegyél, hogy jól aludjon a baba?

Mit tegyél, hogy jól aludjon a baba?

Vannak helyzetek, amikor sajnos semmit sem tehetünk, hogy egy baba jobban aludjon.

A fogzás időszaka például tipikusan ilyen. Enyhíthetünk a fájdalmakon, de a baba alvásán meglátszik, hogy ez az időszak bizony fájdalommal járhat. Fájdalmas sírások közepette gyakran felébred éjszaka. A vigasztalhatatlan sírás a visszaaltatást is jócskán megnehezíti.

Összeszedtem néhány ötletet, hogy miket tehetsz a baba jó alvásáért:

smileyPróbálj tartani egy napirendet legalább az esti alvásnál. Legyen meg az esti fürdetés, etetés, alvás hármasának rendje. Kezd el időben a fürdetést, hogy ne legyen túl fáradt, mert akkor csak nyűgös lesz a baba, ami se neked, se neki nem jó.

smileyAlakítsd ki a baba saját alvóhelyét. A kialakult rutin és a megszokott környezet nagyon jó hatással van a babára.

smileyFürdetés után már ne használj erős fényeket és lefekvés előtt sötétíts be.

smileyAz éjszakai etetéshez, pelenkacseréhez ne kapcsolj fel erős világítást. Az éjszakai fény kellően sejtelmes megvilágítást ad. Nem túl erős, de mégis látod azt, amit kell.

smileyAlvás előtt már ne legyenek zavaró körülmények, teremts nyugodt környezetet az alváshoz. Alvás előtt legyen egy csendes ráhangolódási szakasz.

smileyA babaszoba hőmérséklete ne legyen se túl meleg, se túl hideg. Mindkettő megzavarhatja a baba alvását. A babaszoba ideális szobahőmérséklete 21-22 fok.

smileyA babaszoba páratartalma legalább olyan fontos, mint a megfelelő hőmérséklet. A babaszoba ideális páratartalma 50-60% között van. Ha túl alacsony a páratartalom, egy párásító segít elérni az ideális értéket.

smileyRendszeresen szellőztess a szobában. A babák általában nagyon jókat alszanak a szabad levegőn, de nem alhatnak állandóan kint babakocsiban. De ennyit megtehetsz, hogy mindig friss levegő legyen a babaszobában.

smileyKerüld a túlöltöztetést. Az egyik leggyakoribb hiba, amit friss szülők elkövetnek, hogy túlöltöztetik a babát, nehogy megfázzon. A réteges öltözködés fontos, de a túl sok rétegtől a baba éjszaka nem fog tudni szabadon mozogni és ez zavarni fogja.

smileyÉjszakai alvás előtt a baba mindig kapjon tiszta pelenkát. Ha éjszaka felébred nem kell feltétlen cserélni. Nézd meg a pelenkáját és ha sok pisi vagy esetleg kaka is van benne mindenképpen cseréld ki, máskülönben viszont ne zavard meg az éjszakai alvását egy pelenka cserével.

Végezetül egy jó tanács: Ne stresszelj rá, hogyan alszik a baba, főleg ne akkor amikor a babád még meg sem született.

Tény: lesznek nehéz napok, nehéz éjszakák, de előbb-utóbb minden babánál kialakul az alvás.

Ha egy kicsit szeretnél még erről a témáról olvasni, akkor ajánlom a következő blog cikket, melyet ide kattintva olvashatsz: "4+1 HATÉKONY MÓDSZER AZ ALVÁSPROBLÉMÁK KEZELÉSÉRE GYERMEKEDNÉL"

Tartalomhoz tartozó címkék: Alvás_ pihenés
Az oldal tetejére