Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A sport 5+1 pozitív hatása a kisgyermekekre.

A sport 5+1 pozitív hatása a kisgyermekekre.

Rendszeres sport, mozgás gyerekkorban?

Fontos ez? Szerintem igen és 5+1 okot tudok mondani a sport hasznosságára gyermekkorban.

"És ez a hétvége más volt, mint a többi"

Miért mondom ezt? Pár hete egy héten belül 3 alkalommal volt lezárva az utcánk különböző versenyek miatt. 

Előszőr a Giro d Italia kerékpáros körverseny, majd futó verseny és legutóbb a kerékpáros magyar körverseny miatt. 

Okozott ez nekünk problémát? Valamennyit igen, hiszen a futárok , beszállítok nem vagy csak korlátozottan tudtak megközelíteni minket. Igyekeztünk úgy intézni mindent, hogy ebből a vásárlóink minél kevesebbet vegyenek észre. Szerintem jól megoldottuk.

Volt viszont pozitív vetülete is a kényelmetlenségünknek. Amikor kimentem megnézni a versenyek azon szakaszát, ami nálunk zajlott rengeteg kisgyermekkel találkoztam, akik tátott szájjal nézték a versenyzőket.

Remélem és bízom benne, hogy sokan kedvet kaptak a sportoláshoz, mert a sport egy nagyon jó dolog. És nem kell, ahhoz versenysportolónak lenni, hogy megérezzük a sport pozitív hatásait.

Szerintem mindannyian tisztában vagyunk a sport jótékony hatásaival, de kevesen teszünk is érte aktívan.

Véleményem szerint a sport megszerettetése , beépítése a gyerekek mindennapjaiba egy nagyon fontos dolog. És ebben mi szülők tehetünk a legtöbbet, hiszen kit tekintenek követendő példának gyermekeink? Minket anyukákat, apukákat. 

Ha egy kisgyermek azt látja, hogy szülei rendszeresen sportolnak, mozognak, akkor neki is az természetes lesz.

A gyermekek kb. 6-8 éves korukra érnek meg  arra, hogy már jobban megértsék a sportban érvényes játékszabályokat. Ekkorra már képesek elfogadni a szabályokat, könnyebben alkalmazkodnak, és fontos lehet számukra a csapathoz tartozás és a csapatszellem. De a napi mozgás már sokkal kisebb korban is létfontosságú.

A sport jótékony hatásait a testre és a szellemre szinte lehetetlen felsorolni, nehéz közöljük néhányat kiemelni. Én azért megpróbálom az általam legfontosabbnak gondoltakat kiemelni.

1., A "mozgáshiányos életmód" megszüntetése

A rendszeres sportolás , és itt nem csak az egyesületekben történő sportolásra gondolok, hanem a kertben, udvaron való bicajozásra is - megoldást jelent erre a problémára, ami ma már szinte népbetegség és a ma már sajnos egyre gyakrabban jelentkező elhízásra. A mozgás segíti a gyermek optimális fejlődését, a csontok erősödését, növeli a vázizomzat erejét , tömegét.

Tudom nem könnyű a gyermekeket kirobbantani a kanapéról és a telefon vagy játékkonzol helyett a bicajozást elfogadtatni, de megéri. 

2., Közösségben való alkalmazkodás

A sportok, különösen a csapatsportok megtanítják gyermekünket a szabályok elfogadására, a közös cél érdekében az egymás segítésére, a közös játékra, csapatszellem kialakítására.

3., Koncentrációs képesség növelés

A rendszeres sportolás jótékony hatással van a koncentrációs készségre, ezáltal javít(hat)ja a tanulási képességet is. A sport segítségével a gyermek az iskolában is jobban teljesít majd. A megélt sikerek magabiztosabbá teszik , a feldolgozott kudarcok pedig megtanítják az újrakezdésre és a hibák kiküszöbölésére.

4., Immunrendszer erősítés

Javítja a szervezet vérellátását, így elősegíti, hogy az immunrendszer működéséhez szükséges anyagok minél gyorsabban eljussanak a megfelelő helyre. A jó vérkeringés támogatja az izmok működését, valamint a szív és a tüdő egészségét is.

5., Személyiség formáló hatás

A sportban elért sikerélmények, fizikai határaink feszegetése és  önmagunk “legyőzése” hatalmas boldogságot  jelentenek mindenkinek, de különösen a gyermekeknek. Ugyanakkor az esetlegesen megélt kudarcok, vereségek önuralomra, újrakezdésre és a hibákból való tanulásra serkentenek. A sport tehát segít a helyes önkép kialakításában, az önbecsülés megőrzésében, és hatalmas személyiségformáló hatással bír.

5+1., Egészséges felnőtté válás

Szülőként az egyik legfontosabb feladatunk, hogy megtanítsuk gyermekünket a mozgás örömének megtalálásában, átélésében. Megszerettessük vele a mozgást, beépítsük a napjaikba és ezzel elősegítsük, hogy boldog és egészséges felnőtt váljék belőlük.

Ezek szerintem a legfontosabb vetületei a sportnak már kisgyermek korban, de hangsúlyozom ez az én véleményem.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód
Az oldal tetejére